Bojnický zámok vlani navštívilo bezmála 145 tisíc turistov

13.01.2012 Prievidza

Bojnice 12. januára (TASR) – Bojnický zámok a expozície tamojšieho múzea si v minulom roku prišlo pozrieť bezmála 145 tisíc domácich i zahraničných návštevníkov. Zámok sa tak opäť zaradil medzi najnavštevovanejšie národné kultúrne pamiatky na Slovensku. \"Bol to úspešný rok aj preto, že sme zaznamenali o niekoľko stoviek ľudí väčšiu návštevnosť, ako to bolo v roku 2010,\" konštatoval v rozhovore pre TASR riaditeľ múzea Ján Papco.
Uviedol, že pôvodne, vzhľadom na pretrvávajúcu krízu, predpokladali o sedem percent menej návštevníkov ako v roku predchádzajúcom. Úspech vidí predovšetkým v tom, že v zámku už tradične dokážu turistov niečím prekvapiť. Možno povedať, že týždenne čiastočne menia expozíciu a obohacujú ju o nové zbierkové predmety z rozsiahleho depozitu, alebo novo zreštaurované umelecké artefakty. Pre návštevníkov sú však príťažlivé aj väčšie podujatia kultúrneho turizmu, v čom je Bojnický zámok priekopníkom na Slovensku. Každoročne tu organizujú napríklad Valentínsky víkend na zámku, Medzinárodný festival duchov a strašidiel, Rozprávkový zámok, osvedčil sa tiež nový produkt Slávnosti života. Medzi najzaujímavejšie patrí aj populárne podujatie na prelome rokov Vianoce a Traja králi na zámku, ktoré tentoraz dramaturgicky inovovali ako Anjelské Vianoce. Využili skutočnosť, že v najkrajšej Zlatej sále na zámku sa z pozláteného stropu pozerá dovedna 183 anjelov. Mnoho ich však je namaľovaných na freskách v zámockej kaplnke. Prehliadkovú trasu potom ešte obohatili o ďalšie obrazy a sošky anjelov, ktoré mali odložené v depozite. V zámku tak mohli návštevníci vidieť pohromade takmer tisíc anjelov. Podujatie trvalo až do tohoročných Troch kráľov kvôli častým pravoslávnym návštevníkom, sláviacim Vianoce neskôr.
Podľa Papca návštevnosť pomohli zvýšiť aj výstavy. Predovšetkým realizácia projektu Naše kresťanské mená. Okrem výstavy obrazov a sôch zobrazujúcich osobnosti s kresťanskými menami múzeum vydalo aj publikáciu, ktorá zdokumentovala všetky známe mená a ich nositeľov v minulosti i súčasnosti. Výstava už mala aj reprízu v Modrom Kameni a je o ňu záujem aj v iných mestách. Na čom sedela Európa bol názov druhej zaujímavej výstavy, o ktorú bol mimoriadny záujem verejnosti. Prezentovala rôzne druhy stoličiek, sedadiel, kresiel, divánov, na ktorých v minulých storočiach sedávali šľachtici, ba aj panovníci. Pozornosť zámok pútal aj preto, že v ňom počas roka britskí a ďalší poprední európski filmári a herci nakrúcali scény do filmu Svet bez konca, ktorý je voľným pokračovaním známej snímky Piliere zeme.
Vyššia návštevnosť sa odrazila aj vo vyššom zisku zo vstupného. Celý, tak ako v minulých rokoch, použili na financovanie pokračujúcej rekonštrukcie budov a fasád zámku, ale aj na reštaurovanie zbierok a vedecko-výskumnú činnosť, dodal Papco.
 

Vyberte región